wine I hospitality I tourism
Menu
menu

Wijnwandeling met Adriaan Cornelis van wijndomein Marsnil. Een stukje uit de reportage voor Culinaire Ambiance van september 2019.

New kid on the block
Het is steeds weer een plezier om Haspengouw binnen te rijden, ongeacht het seizoen, de rit door het glooiende landschap is een ware streling voor het oog. Onze gps navigeert naar Batsheers, slechts een speldenkop groot, te midden van een stiltegebied in het zuiden van Limburg. Deze streek is onlosmakelijk verbonden met fruit, bloesems, suikerbieten en vierkantshoeven. Maar ook de druiventeelt en wijnbouw neemt er met rasse schreden toe, al dan niet onder de beschermde oorsprongsbenaming Haspengouw, die de kwaliteit van de wijnen waarborgt. Inmiddels worden er zo’n 350 ha wijngaarden verbouwd in België en dikt het aantal wijnbouwers over heel het land zienderogen aan. Een van de nieuwkomers in het vak is Adriaan Cornelis. Samen met zijn tweelingbroer Frederik en hun moeder Isabelle, runnen ze een carréboerderij uit 1799, die onderdak biedt aan B&B het Karrehof, restaurant Marsnil en het gelijknamige wijndomein, dat zo’n 5 jaar geleden het licht zag. De opstart gebeurde in 2014 en in 2016 plukten men hiervan reeds voorzichtig de eerste vruchten. Het wijnproject is een feit.

Eiland in een moeras
Adriaan behoort tot de jongste generatie Vanmarsenille-Cornelis en is een van de 7 kleinkinderen van Paul Vanmarsenille, die destijds de gronden en boerderij erfde waarop nu het familiedomein Marsnil staat. Een naam met een bijzondere geschiedenis. “De oorsprong van onze familienaam wordt gelinkt aan het ‘Marsenil Velt’ wat verwijst naar een moeraseiland”, legt Adriaan uit, terwijl hij als bewijsstuk een oude topografische Herkenrodekaart van de muur haalt waarop de contouren van het veld nog vaag te zien zijn. “Het idee om een wijngaard aan te leggen, komt eigenlijk van mijn grootvader zaliger. De moeilijk te bewerken akker bleek uit onderzoek het ideale terroir te zijn voor wijnbouw, omdat de bodem voor een groot deel uit mergelgrond bestaat en dat is een godsgeschenk”, voegt hij eraan toe, “bovendien is de ondergrond rijk aan fossielen wat de kwaliteit van de wijnen ten goede komt”. Adriaan, die altijd met tuinbouw bezig is geweest, volgde samen met zijn broer Frederik een wijnbouwopleiding aan het Syntra waarna alles in een stroomversnelling geraakte en grootvaders idee vorm kreeg. Van groentekweker naar wijnbouwer, een jongensdroom die werkelijkheid wordt. 

Lees de volledige reportage in de Culinaire Ambiance van september

www.domeinmarsnil.be
https://ambiance.be

Dat het wijntoerisme op Cyprus de laatste 10 jaar enorm is toegenomen, is o.a het resultaat van de groei in fijne boetiek wijnhuizen en de promotie van de zorgvuldig uitgestippelde wijnroutes, ten noorden van Limassol en Pafos. De routes zijn goed bewegwijzerd en voeren je langs de meest idyllische plaatsen, panoramische vergezichten en tal van tavernes waar de lokale keuken triomfeert. Op wijnontdekking in het land van Aphrodite!

In Cyprus wordt er al meer dan 6000 jaar wijn geproduceerd. De geschiedenis vertelt ons dat het de Egyptenaren en Feniciërs waren die wijn op Cyprus hebben geïntroduceerd, maar de Grieken hebben voor de ontwikkeling ervan gezorgd. Nama was de eerste zoete wijn van het eiland en gaat intussen als Commandaria door het leven. Deze lokale dessertwijn was ooit een gigantisch export succes in heel Europa en is nog steeds een beetje de trots van menig Cyprioot. Het eiland heeft nooit te maken gehad met Phylloxera, een druifluis die rond de 19de eeuw bijna alle wijngaarden in Europa heeft aangetast of uitgeroeid. Hierdoor zijn vele druivenplanten oud en staan ze nog op hun originele wortelstokken. Meer dan 80% van de druiven wordt hier in gobelet gesnoeid, waardoor de permanente takken en vertakkingen in de vorm van een kleine bol of beker groeien, laag bij de grond.

Het klimaat op Cyprus is heet en droog, de meeste wijngaarden liggen dan ook op hoogte tot wel 1400 m. waardoor ze aan de grootste hitte kunnen ontsnappen. Er worden zowel nobele variëteiten als autochtone druivenrassen geteeld. Xynisteri is een voorbeeld van zo’n lokale druif, die mooie minerale wijnen kan opleveren.

De stijl varieert van droog, fris en fruitig, tot vatgerijpt en zoet. Een paar lekkere exemplaren heb ik onder meer geproefd van wijnmakerij Vasilikon en Tsappias. Ook morokonella, spourtiko en promara zijn autochtone druivenrassen met verrassend (positief) resultaat. In het rood wordt er o.a. gefocust op mavro, ofthalmo, yiannoudi en maratheftiko. Dit laatste druivenras is intens rood van kleur, geeft krachtige tannines en een mooie aciditeit. Vaak wordt hij geassembleerd met andere druivenrassen om meer body en kleur te geven. Ik was bijzonder onder de indruk van de wijnen van Vlassides, Vasa Argyrides en Vouni Panayia. Boetiek wijnhuis Ekfraseis Vassiliades is eveneens het vermelden waard, hun cabernet franc Ónap, is ronduit verbluffend! Ook rosé wijnen wordt hier rijkelijk geschonken, vaak diep van kleur, vol, intens en vlezig. Zeer lekker bij mezedes, lokale lekkernijen in de vorm van hapjes en een culinaire must als je het eiland bezoekt!

Reis je naar Cyprus en je wil een van de 60 wijnhuizen van het land bezoeken, dan is er een handige gids die je kunt downloaden op de site van de toeristische dienst. De 7 wijnroutes staan er zorgvuldig in beschreven, evenals fijne culinaire hotspots en must sees. Yamas!

Wijnroutes van Cyprus op www.visitcyprus.com
Deze reis kwam er in samenwerking met Eliza was Here

Het was weeral een tijdje geleden dat ik nog eens een bezoek bracht aan die Mooie Kaap, maar keer op keer word ik overdonderd door de schoonheid van dit fantastische land. En dan spreek niet alleen over het prachtige landschap, de uitgestrekte wijngaarden en de bijzondere wijnen, maar ook de foodies en cultuursnuivers onder ons, komen hier zeker aan hun trekken. Mijn week in Stellenbosch en omstreken is een aaneenschakeling van wow’s en waw’s. Te veel om op te noemen, maar één pareltje wil ik er toch even uitlichten; Delaire Graff Estate!

Delaire Graff Estate ligt ten noordoosten van Stellenbosch en is genesteld op de flanken van de Botmaskop bergketen. Eigenaar en diamantmagnaat Laurence Graff streeft naar ultieme luxe en biedt zijn gasten een totaalbeleving aan. Op de dag van vandaag bestaat wijntoerisme uit veel meer dan enkel wijn proeven in een mooie omgeving. Het gaat over genieten, beleven en onthaasten! Dit prachtige wijndomein is eigenlijk een one-stop-shop. U kunt genieten van twee toprestaurants, er zijn exclusieve lodges met vergezichten over de wijngaarden en de prachtig aangelegde tuinen, en er is een luxueuze spa en 2 boetieks, in de wine lounge word je op deskundige wijze doorheen het uitgebreide gamma wijnen geloodst en wie houdt van kunst en architectuur komt ogen te kort in en rond de wijnkelders van deze state-of-the-art wijnmakerij.

Al weken voor mijn vertrek naar Z-Afrika had ik mijn bezoek strategisch gepland door op tijd een tafeltje te reserveren op het feeërieke terras van dit wijngoed. Het is einde maart en het warme mediterrane klimaat streelt zachtjes mijn winterhuid. Ik kan me geen betere start van mijn blitzbezoek aan Stellenbosch wensen. Ik laat mijn lunch vooraf gaan door een selectie van een 5-tal proevertjes uit eigen kelder. In het glas komen opeenvolgend een coastal sauvignon blanc, een chenin blanc, een cabernet sauvignon rosé en ik sluit af met een shiraz en de heerlijke Botmaskop, een rode blend met een stevige portie houtlagering. Deze wijnen vallen zeer regelmatig in de prijzen en bieden een constante kwaliteit, zowel in het instapgamma als bij de hogere cuvées.

Mijn lunch is pure gastronomie van de bovenste plank. Niet enkel zien de gerechten er oogstrelend uit, de smaken versmelten in mijn mond en worden mooi ondersteund door de heerlijke wijnen in mijn glas. Ook even een pluim voor het personeel en de vriendelijke bediening waarop heel deze totaalbeleving berust. Ultieme luxe waar uiteraard een prijskaartje aan vast hangt, maar voor mij de moeite waard om even wat dieper in de portemonnee te tasten!

http://www.delaire.co.za

Ik geef toe, ik was nog nooit in Reims geweest. Ik heb honderden wijngaarden bezocht, dichtbij en verweg, maar een bezoek aan de champagnestreek zat er tot op heden niet in. Vandaar, en route! Weliswaar niet met de auto, maar wel met de TGV. Vanuit Brussel sta je op zo’n 2 uur tijd in het hart van La Champagne, La Marne. Samen met een aantal eventplanners vat ik deze 2-daagse aan. De trip zal niet enkel in het teken staan van degusteren & genieten, maar laat ons tevens kennismaken met de diverse mogelijkheden bij de organisatie van incentives, teambuildings of meetings. Wat staat er zoal op het programma? Een fietstocht door Reims, Een bezoek aan Caveau de Castelnau, de wijngaarden en de wijnmakerij van Champagne J. de Telmont à Damery, een aantal event locaties, het congress centrum van Reims en last but not least; experience Veuve Clicquot inclusief een bezoek aan de oude kelders en een gala diner in Manoir Veuve Clicquot à Verzy.

De Toeristische Route van de Champagne leidt u langs 5 ontdekkingsroutes en 400 km bewegwijzerde wegen. Er zijn tal van vakantieaanbiedingen die uw verblijf nog aangenamer maken. Van hotels en chambres d’hôtes tot campings. Kortom, voor elk wat wils! Wijntoerisme wint steeds meer aan populariteit en de focus ligt hierbij op een concept dat zowel werkt in een B2B omgeving als voor de reiziger die de couleur local wilt opsnuiven. Ga je naar de Champagnestreek dan kies je voor “wijngaarden en ontdekkingen”, een kwaliteitslabel dat in 2013 aan de zone van de herkomstbenaming Champagne werd toegekend en garant staat voor kwalitatief hoogstaand wijntoerisme. Proost!

www.tourisme-en-champagne.nl

IMG_4382Zeg nu eens eerlijk, heeft u eigenlijk al ooit van The Finger Lakes gehoord? Of nog beter, wist u dat er hier al meer dan 150 jaar wijn geproduceerd wordt? Dit relatief kleine maar idyllische merengebied, dat als de vorm van een hand in het landschap werd gedrukt, ligt in de staat New York. Meer bepaald ten zuiden van het Canadese Lake Ontario en op enkele uren rijden van the big apple. Ideaal om het bruisende stadsleven even achter me te laten en de schoonheid van de natuur op te zoeken; let’s go Upstate! We zitten midden juni en de temperaturen lopen vlot voorbij de 25°C. Dit gebied kent over het algemeen een koel tot gematigd klimaat omwille van de nabijheid van de meren, maar de zomers kunnen zeer warm zijn en de winters bar koud met veel sneeuwval. New York telt in totaal 9 AVA’s (herkomstbenamingen). De Finger Lakes is hiervan de belangrijkste, gevolgd door de Hudson Valley en Long Island, ten oosten van NYC. Na Californië en Washington heeft NY state het grootste aantal hectare wijngaarden. Cayuga Lake en Seneca Lake zijn de 2 langste meren waarrond de meeste wijnproducenten zich gevestigd hebben. Met meer dan 140 zijn ze intussen, de passionele wijnbouwers van de Finger Lakes, en dit aantal blijft maar toenemen! Terecht, want hier worden lekkere, elegante wijnen geproduceerd met focus op riesling, pinot noir, chardonnay en cabernet franc, aangevuld met internationale variëteiten, Amerikaanse rassen en hybrides. Ook de productie van schuimwijn en ice wine is het vermelden waard. Het wijntoerisme draait hier tussen april en oktober op volle toeren en je kunt dan ook dagelijks zonder reservatie terecht in een van de talrijke proeflokalen. Het wijnhuis dat ik zeker niet voorbij wil rijden, is dat van Hermann J. Wiemer in Dundee. Een Duitse emigrant die de Moezel achter zich liet om the american dream na te streven. Zo kwam hij in de Finger Lakes terecht. Na een moeilijke start kon hij uiteindelijk toch een aantal hectare grond kopen en werd zijn eerste wijn eind jaren 70 op de markt gebracht. Intussen is hij een van dé referenties van dit wijngebied. Zijn wijnen vallen regelmatig in de prijzen en zijn riesling werd reeds meermaals uitgeroepen tot beste van de staat NY. Ik kan dit alleen maar beamen. In mijn glas verschijnt 4 keer een schitterende riesling afkomstig van verschillende plots. Loepzuiver, mooie fruitaroma’s en mineraliteit ten top. In een oude omgebouwde schuur, vinIMG_4347den we een state of the art wijnmakerij met oog voor detail en traditie. In 2007 ging Hermann officieel met pensioen en werd dit wijnhuis overgenomen door vriend en collega wijnmaker Fred Merwarth. Ik zet mijn wijnroute verder en ik geraak steeds meer onder de indruk van dit glooiende wijnlandschap. Ik hou regelmatig halt aan een van de vele watervallen of maak tijd om tussendoor een staatspark te bezoeken. In de Finger Lakes draait nu eenmaal alles om natuur en wijn. Mij hoor je alvast niet klagen!

 

www.wiemer.com
www.fingerlakeswinecountry.com
The Finger Lakes, NY

Een aantal jaren geleden had ik het geluk om met een kampeerwagen 4 weken door Nieuw Zeeland te trekken. Mijn reis was een aaneenschakeling van wow’s en waw’s. Ik werd niet alleen van mijn sokken geblazen door de prachtige landschappen, de appelblauwzeegroene meren en de ontelbaar vele schapen, maar ook door de heerlijke wijnen en fijne wijnhuizen die ik er leerde kennen. Huia Vineyards in Marlborough behoort tot een van die ontdekkingen. Claire en Mike Allan begonnen met dit kleine wijndomein in 1990, gevolgd door hun eerste cuvée in 1997. Huia is een bio-gecertificeerd wijnhuis dat volledig biodynamisch en natuurlijk werkt. Ze brengen een reeks wijnen uit onder het Hunky Dory label en onder de naam Huia, dat een verwijzing is naar de legendarische maar helaas uitgestorven inheemse vogelsoort.IMG_3545
Aangezien dit boetiek wijnhuis nog geen verdeler voor België heeft en het intussen zo’n 2 jaar geleden was dat ik hun gamma nog proefde, waagde ik me op ProWine aan een 2de proefronde. En ja hoor, fijn te constateren dat de kwaliteit er nog steeds is en dat mijn vakantiegevoel niet te veel gespeeld heeft tijdens die fantastische NZ-trip. Plant u vroeg of laat een bezoekje aan de Kiwi’s, vergeet dan zeker niet om een tussenstop te maken bij Claire en Mike.  You won’t regret it!

 

www.huiavineyards.com
Marlborough, New Zealand

testalongaIk heb de laatste tijd best al wat natuurlijke wijnen geproefd, maar deze Bandito is ronduit verbluffend te noemen. Testalonga is een eigen project van Craig Hawkins, voormalig wijnmaker bij Lammershoek in Swartland, Z-Afrika en hij houdt er wel van om een beetje te experimenteren met zijn wijnen. Deze bandiet uit het jaar 2014, gemaakt van 100% Chenin Blanc, onderging een lange maceratie en een spontane gisting op schil in oude Franse vaten. De natuurlijke antioxidanten in de schil beschermen de wijn waardoor toevoeging van additieven overbodig is. De wijn blijft 4 weken op vat om vervolgens geperst en gestopt te worden, waarbij 1 op 3 flessen voorzien wordt van een druifje. Resultaat: een diepe, bijna oranjegele kleur, met heerlijke aroma’s van mandarijn, peer en appelcompote en met een mooie lange afdronk. Een crimineel lekkere wijn, voor de liefhebbers van natuurlijke en ongewone exemplaartjes. Aan zijn uitlevering hangt een beloning van maar liefst 14 Francs vast. I bet you know what to do 😉 Salud!

Wijn: Testalonga El Bandito 2014
Regio: Swartland, Z-Afrika
Richtprijs: € 25
Website: Arnim Wines

Een aantal dagen geleden werd ik door Alice Bown van gelijknamig PR bureau verwelkomd op het Kasteel van Beervelde voor een fijne proeverij van nieuwe en oudere millésimes van zo’n 30 domeinen en wijnhuizen uit de Gigondas. Deze appellatie in de zuidelijke Rhône kent de laatste jaren steeds meer bijval niet alleen omwille van de mooie krachtige rode wijnen die hier geproduceerd worden van hoofdzakelijk grenache en syrah, al dan niet aangevuld met mourvèdre en andere Rhône variëteiten, maar eveneens door het interessante prijskaartje dat aan menig Gigondas flesje prijkt. Deze vaak vlezige, kruidige en zeer geconcentreerde wijnen met mooie aroma’s van rood en zwart fruit kennen bovendien een aardig bewaarpotentieel en onthullen op latere leeftijd vaak interessante animale en aardse toetsen, wat volop bevestigd werd tijdens het proeven van een aantal vintage wijnen uit 2006, afkomstig van de 5 terroirs uit Les Dentelles de Montmirail. Tijdens deze Master Class onder leiding van David Lefebvre (journalist, fotograaf en formateur in wijnbouw, landbouw en milieu) en Georges Truc (geoloog, gespecialiseerd in de Rhônevallei) werd er bovendien een interessante uiteenzetting gebracht over identiteit, karakter en mineraliteit in Gigondas wijnen. Na al dit proefwerk, tijd om het gastronomische karakter van deze Rhône wijnen te ontdekken met een aantal heerlijke fingerfoodcreaties van de Boxy broers. Een lekkere finish van een fijne Gigondas ervaring!

Experience Gigondas, 30/11/2015, Kasteel Beervelde
Organisatie: Alice Bown PR, Gent

Dat er in België wijnen geproduceerd worden, weten we al langer, maar dat onze wijnen meer en meer gewaardeerd worden door wijnliefhebbers en professionelen in binnen- en buitenland, zal voor velen nog steeds onwaarschijnlijk klinken. Vandaag de dag worden er hier bij ons schitterende wijnen geproduceerd en dit dankzij een steeds toenemende kwaliteit, het creëren van een eigen identiteit en last but not least door onze super gedreven wijnmakers die er alles aan doen om de Belgische wijnbouw op de kaart te zetten. Ter promotie van de Belgische wijn worden er heel wat initiatieven ondernomen, eentje daarvan is de verkiezing van de beste Belgische wijn, die dit jaar voor de 11de keer georganiseerd werd door de Vlaamse Vereniging van Sommeliers. Er werden in totaal maar liefst 62 verschillende wijnen geproefd waarvan er 21 bekroond werden met een gouden medaille. Alstublieft!

Mousserende wijnen
Domaine du Chant d’Eole – Blanc de Blancs Bru
Entre-Deux-Monts – Bacquaert Bru
Schorpion – Zwart Brut
Schorpion – Cuvée Houben Bru
Schorpion – Chardonnay Brut
Schorpion – Goud Brut
Vignoble des Agaisses – Ruffus Rosé
Vignoble des Agaisses – Ruffus Brut Sauvag
Vignoble des Agaisses – Ruffus Blanc de Blancs
Wijnkasteel Genoels-Elderen – Zwarte Parel Brut
Wijnkasteel Genoels-Elderen – Zilveren Parel Brut

Witte wijnen
Château Bon Baron 2013 – Pinot Gris
Kitsberg 2014 – Chardonnay
Pietershof 2014 – Chardonnay
Pietershof 2014 – Pinot Blanc
Vigna – Johanniter 2014
Waes 2014 – Waes Wit
Wijndomein Aldeneyck 2014 – Pinot Blanc

Rode wijnen
Château Bon Baron – Acolon
Château Bon Baron – La Grande Tresor
Wijndomein Aldeneyck – Pinot Noir Barrique

Wijnbars schieten tegenwoordig als paddestoelen uit de grond, maar een wijbar waar enkel wijn van eigen bodem geserveerd wordt,  is op z’n minst uniek te noemen. De broers Jens en Jonas De Maere van Belgian Wines gingen de uitdaging aan en openden op 1 augustus de deuren van hun wijnbar op het Theaterplein in Antwerpen. Achter de grote vitrine, schuilt een uitnodigend strak interieur, naar de hand van Klein Agency. Naast hun gewone wijnkaart hebben ze eveneens een suggestie kaart met een aantal seizoensgebonden wijnen én voor de kleine honger zijn er Belgische kazen en charcuterie te verkrijgen. De wijnen kunnen per glas besteld worden maar u kunt eveneens profiteren van meeneemprijzen per fles. Het uitgebreide assortiment Belgische wijnen is zowel verkrijgbaar in de Belgian Wines Bar in Antwerpen, als in hun winkel in Melsele. We wensen de broers alvast veel succes!

1439650050230Foto: Klein Agency

Adres: Oude Vaartplaats 24, 2000 Antwerpen
Open: don & vrij: 16u – 21u. zat.: 11u – 21u. zon.: 11u – 18u
Website: www.belgianwines.be

Het leuke aan mijn job; ik word bijna dagelijks ‘ondergedompeld’ in wijn! Lekkere en minder smakelijke exemplaren, klassiekers en onbekendere parels, wijnen van bij ons of wijnen gemaakt door iemand van bij ons. Neem nu bijvoorbeeld Jean-Marie Guffens. Van kindsbeen af droomde hij ervan om wijnboer te worden in Frankrijk. Als twintiger verhuisde hij samen met zijn vrouw Maine naar de Bourgogne waar ze in 1979 hun eerste percelen aankochten. Daarna stichtte hij Maison Verget, met focus op de productie van wijnen gemaakt van aangekochte topdruiven en in 1997 volgde Château Les Tourettes, een wijndomein in de Luberon. Onze Vlaming, die bekend staat als dé producent van witte wijn, lanceerde in 2004 ‘Rouge enfin, Red at last’.  Zoals de naam reeds doet vermoeden; eindelijk een rode van Guffens. En wat voor eentje! Hij gebruikte enkel druiven afkomstig van de betere percelen van Château Les Tourettes. De wijn onderging een malolactische fermentatie (proces waarbij appelzuren omgezet worden in melkzuur en koolstofdioxide, om een wijn bijvoorbeeld wat meer karakter te geven) en vervolgens werd hij gedurende een 10-tal maanden op eikenhouten vaten gerijpt. Resultaat? Een sappige blend van 45% syrah, 30% cabernet sauvignon en 25% grenache met heerlijke aroma’s van rijp zwart fruit in de neus en een mooie fraîcheur in de mond, aangevuld met zwarte bosbes, braambes, zwarte kers, een vleugje kruidigheid, zwarte peper en tabak. Een mond vol mooi geïntegreerde tannines en een hemelse afdronk. Wat moet een wijn nog meer hebben? inderdaad, een interessant prijskaartje! Maar ook daarmee scoort hij, want met z’n winkelprijs van zo’n 17 euro valt hij in de categorie van de betere ‘middenklasse’ wijnen met een fijne prijs-kwaliteitverhouding. Drink hem zo of serveer hem bij diverse pastagerechten, het betere vleeswerk en uiteraard bij wild. Enfin, een wijn om helemaal happy van te worden!

Wijn: ‘Rouge enfin, Red at last’ Grande Trilogie 2012, Guffens
Regio: IGP de Vaucluse
Richtprijs: € 17
Website: www.verget-sa.fr

IMG_2692_FotorEen paar dagen geleden werd ik verleid door een mooi flesje wijn. Uit het eenvoudige label kon ik al snel afleiden dat ik getrakteerd ging worden op een Pinot Gris, van Domaine Julien Meyer uit de Elzas. Het etiket werd bovendien opgesmukt door het woordje ‘nature’. Interessant, maar wat is dat nu eigenlijk, natuurwijn en wat is het verschil met bijvoorbeeld biowijn en biodynamische wijnbouw? Tijd om daar wat verheldering in te brengen. Biowijnen worden geproduceerd uit kwaliteitsdruiven die geteeld zijn zonder chemische bewerkingen, m.a.w. er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmatige meststoffen, insecticiden, pesticiden, enz. In de biodynamische wijnbouw gaat men nog net iets verder door naast dit alles, tevens een harmonisch evenwicht te zoeken tussen aarde, plant en omgeving, door o.a. rekening te houden met kosmische elementen en invloeden. Bij de productie van natuurlijke wijnen heb je in de eerste plaats zeer gezonde druiven nodig afkomstig van biologische of biodynamische druiventeelt, want er wordt zo weinig mogelijk ingegrepen tijdens de vinificatie. De gisting gebeurt volledig natuurlijk en wordt spontaan op gang gebracht door de eigen gistcellen aanwezig op de pel. Er wordt nauwelijks of geen sulfiet toegevoegd en de wijnen worden vaak minimaal of niet gefilterd. De wereld van natuurlijke wijnen is volop in beweging en neemt steeds meer in populariteit toe. Zijn deze wijnen eerder een hype of wel degelijk here to stay? Die discussie laat ik graag in het midden. Mijn smaakpapillen werden in ieder geval aangenaam geprikkeld door dit glaasje ‘nature’ en dat is uiteindelijk de bedoeling van wijn!

Wijn: Nature Pinot Gris 2012, Domaine Julien Meyer
Regio: AOC Alsace
Richtprijs: € 10