wine I hospitality I tourism
Menu
menu

Majorca, het grootste eiland van de Balearen, wint steeds meer aan populariteit bij zowel de fervente als recreatieve wandeltoerist. Ook niet verwonderlijk want het eiland baadt in het groen en de vergezichten over glooiende heuvels, golvende kustlijnen, velden bedekt met wilde bloemen, zilverkleurige olijfbomen en prachtige wijngaarden, zijn werkelijk adembenemend. Ook voor de levensgenieter onder ons is het hier een waar paradijs. Ongeacht het seizoen, op Majorca kun je nog “traag reizen” en genieten van lokale gastronomie, heerlijke wijnen en prachtige natuur, zolang je maar wegblijft van het massatoerisme en op zoek gaat naar verborgen parels en bijzondere plekken.

Er worden dan ook steeds meer initiatieven ondernomen om gelijkgestemde wandelaars samen te brengen en hierin slaagt de organisatie van het Mallorca Walking Event wonderwel. Van 4 tem 7 april werd reeds voor de 4de keer op rij in het badplaatsje Peguera in Calvià een walking village neergeplant. Van hieruit vertrekken er verschillende pittoreske routes doorheen natuurgebieden en langs kustdorpjes, over afstanden van respectievelijk 12,5, 20 en 30km. Voor elk level wat wils! 4 dagen x 4 verschillende routes, dat is La Primavera. Met zo’n 800 enthousiaste deelnemers waren we, de wandelaars van deze editie, en elk jaar dikt de groep nog meer aan.

Wordt er niet gewandeld, dan zijn er nog tal van andere activiteiten en uitstappen mogelijk om de dag aangenaam te vullen. Breng eens een bezoek aan het wijngebied Benissalem of Pla i Llevant in het ongerepte binnenland en laat je verrassen door de kwaliteit van de lokale wijnen en artisanale producten. Trek naar het prachtige Serra de Tramuntana, dat in 2011 door Unesco uitgeroepen werd tot werelderfgoed en waarvan de puntige ruggenwervel van zuidwest tot noordoost doorheen het noeste landschap slingert. Liever een dagje sightseeing of cultuur opsnuiven? Dan moet je in hoofdstad Palma de Mallorca zijn, ook wel klein Barcelona genoemd en tevens de hoofdstad van de Balearen. Een namiddag relaxen aan het strand hoort er uiteraard ook bij en is een welgekomen optie na de geleverde inspanningen tijdens het wandelevent. In de walking village is er dagelijks volop ambiance, live muziek, lekkere gerechten en zomerse drankjes. Terwijl de ondergaande zon over de baai van Peguera glinstert, wordt er geklonken op weeral een bijzondere editie!

Ook zin in deze wandelvierdaagse? Kom meer te weten op www.mallorcawalkingevent.com of op www.wandel-events.com. Deze reis kwam er in samenwerking met https://www.patterson.travel/en en http://the-extra-mile.com.

Dat het wijntoerisme op Cyprus de laatste 10 jaar enorm is toegenomen, is o.a het resultaat van de groei in fijne boetiek wijnhuizen en de promotie van de zorgvuldig uitgestippelde wijnroutes, ten noorden van Limassol en Pafos. De routes zijn goed bewegwijzerd en voeren je langs de meest idyllische plaatsen, panoramische vergezichten en tal van tavernes waar de lokale keuken triomfeert. Op wijnontdekking in het land van Aphrodite!

In Cyprus wordt er al meer dan 6000 jaar wijn geproduceerd. De geschiedenis vertelt ons dat het de Egyptenaren en Feniciërs waren die wijn op Cyprus hebben geïntroduceerd, maar de Grieken hebben voor de ontwikkeling ervan gezorgd. Nama was de eerste zoete wijn van het eiland en gaat intussen als Commandaria door het leven. Deze lokale dessertwijn was ooit een gigantisch export succes in heel Europa en is nog steeds een beetje de trots van menig Cyprioot. Het eiland heeft nooit te maken gehad met Phylloxera, een druifluis die rond de 19de eeuw bijna alle wijngaarden in Europa heeft aangetast of uitgeroeid. Hierdoor zijn vele druivenplanten oud en staan ze nog op hun originele wortelstokken. Meer dan 80% van de druiven wordt hier in gobelet gesnoeid, waardoor de permanente takken en vertakkingen in de vorm van een kleine bol of beker groeien, laag bij de grond.

Het klimaat op Cyprus is heet en droog, de meeste wijngaarden liggen dan ook op hoogte tot wel 1400 m. waardoor ze aan de grootste hitte kunnen ontsnappen. Er worden zowel nobele variëteiten als autochtone druivenrassen geteeld. Xynisteri is een voorbeeld van zo’n lokale druif, die mooie minerale wijnen kan opleveren.

De stijl varieert van droog, fris en fruitig, tot vatgerijpt en zoet. Een paar lekkere exemplaren heb ik onder meer geproefd van wijnmakerij Vasilikon en Tsappias. Ook morokonella, spourtiko en promara zijn autochtone druivenrassen met verrassend (positief) resultaat. In het rood wordt er o.a. gefocust op mavro, ofthalmo, yiannoudi en maratheftiko. Dit laatste druivenras is intens rood van kleur, geeft krachtige tannines en een mooie aciditeit. Vaak wordt hij geassembleerd met andere druivenrassen om meer body en kleur te geven. Ik was bijzonder onder de indruk van de wijnen van Vlassides, Vasa Argyrides en Vouni Panayia. Boetiek wijnhuis Ekfraseis Vassiliades is eveneens het vermelden waard, hun cabernet franc Ónap, is ronduit verbluffend! Ook rosé wijnen wordt hier rijkelijk geschonken, vaak diep van kleur, vol, intens en vlezig. Zeer lekker bij mezedes, lokale lekkernijen in de vorm van hapjes en een culinaire must als je het eiland bezoekt!

Reis je naar Cyprus en je wil een van de 60 wijnhuizen van het land bezoeken, dan is er een handige gids die je kunt downloaden op de site van de toeristische dienst. De 7 wijnroutes staan er zorgvuldig in beschreven, evenals fijne culinaire hotspots en must sees. Yamas!

Wijnroutes van Cyprus op www.visitcyprus.com
Deze reis kwam er in samenwerking met Eliza was Here

Het was weeral een tijdje geleden dat ik nog eens een bezoek bracht aan die Mooie Kaap, maar keer op keer word ik overdonderd door de schoonheid van dit fantastische land. En dan spreek niet alleen over het prachtige landschap, de uitgestrekte wijngaarden en de bijzondere wijnen, maar ook de foodies en cultuursnuivers onder ons, komen hier zeker aan hun trekken. Mijn week in Stellenbosch en omstreken is een aaneenschakeling van wow’s en waw’s. Te veel om op te noemen, maar één pareltje wil ik er toch even uitlichten; Delaire Graff Estate!

Delaire Graff Estate ligt ten noordoosten van Stellenbosch en is genesteld op de flanken van de Botmaskop bergketen. Eigenaar en diamantmagnaat Laurence Graff streeft naar ultieme luxe en biedt zijn gasten een totaalbeleving aan. Op de dag van vandaag bestaat wijntoerisme uit veel meer dan enkel wijn proeven in een mooie omgeving. Het gaat over genieten, beleven en onthaasten! Dit prachtige wijndomein is eigenlijk een one-stop-shop. U kunt genieten van twee toprestaurants, er zijn exclusieve lodges met vergezichten over de wijngaarden en de prachtig aangelegde tuinen, en er is een luxueuze spa en 2 boetieks, in de wine lounge word je op deskundige wijze doorheen het uitgebreide gamma wijnen geloodst en wie houdt van kunst en architectuur komt ogen te kort in en rond de wijnkelders van deze state-of-the-art wijnmakerij.

Al weken voor mijn vertrek naar Z-Afrika had ik mijn bezoek strategisch gepland door op tijd een tafeltje te reserveren op het feeërieke terras van dit wijngoed. Het is einde maart en het warme mediterrane klimaat streelt zachtjes mijn winterhuid. Ik kan me geen betere start van mijn blitzbezoek aan Stellenbosch wensen. Ik laat mijn lunch vooraf gaan door een selectie van een 5-tal proevertjes uit eigen kelder. In het glas komen opeenvolgend een coastal sauvignon blanc, een chenin blanc, een cabernet sauvignon rosé en ik sluit af met een shiraz en de heerlijke Botmaskop, een rode blend met een stevige portie houtlagering. Deze wijnen vallen zeer regelmatig in de prijzen en bieden een constante kwaliteit, zowel in het instapgamma als bij de hogere cuvées.

Mijn lunch is pure gastronomie van de bovenste plank. Niet enkel zien de gerechten er oogstrelend uit, de smaken versmelten in mijn mond en worden mooi ondersteund door de heerlijke wijnen in mijn glas. Ook even een pluim voor het personeel en de vriendelijke bediening waarop heel deze totaalbeleving berust. Ultieme luxe waar uiteraard een prijskaartje aan vast hangt, maar voor mij de moeite waard om even wat dieper in de portemonnee te tasten!

http://www.delaire.co.za

Ik geef toe, ik was nog nooit in Reims geweest. Ik heb honderden wijngaarden bezocht, dichtbij en verweg, maar een bezoek aan de champagnestreek zat er tot op heden niet in. Vandaar, en route! Weliswaar niet met de auto, maar wel met de TGV. Vanuit Brussel sta je op zo’n 2 uur tijd in het hart van La Champagne, La Marne. Samen met een aantal eventplanners vat ik deze 2-daagse aan. De trip zal niet enkel in het teken staan van degusteren & genieten, maar laat ons tevens kennismaken met de diverse mogelijkheden bij de organisatie van incentives, teambuildings of meetings. Wat staat er zoal op het programma? Een fietstocht door Reims, Een bezoek aan Caveau de Castelnau, de wijngaarden en de wijnmakerij van Champagne J. de Telmont à Damery, een aantal event locaties, het congress centrum van Reims en last but not least; experience Veuve Clicquot inclusief een bezoek aan de oude kelders en een gala diner in Manoir Veuve Clicquot à Verzy.

De Toeristische Route van de Champagne leidt u langs 5 ontdekkingsroutes en 400 km bewegwijzerde wegen. Er zijn tal van vakantieaanbiedingen die uw verblijf nog aangenamer maken. Van hotels en chambres d’hôtes tot campings. Kortom, voor elk wat wils! Wijntoerisme wint steeds meer aan populariteit en de focus ligt hierbij op een concept dat zowel werkt in een B2B omgeving als voor de reiziger die de couleur local wilt opsnuiven. Ga je naar de Champagnestreek dan kies je voor “wijngaarden en ontdekkingen”, een kwaliteitslabel dat in 2013 aan de zone van de herkomstbenaming Champagne werd toegekend en garant staat voor kwalitatief hoogstaand wijntoerisme. Proost!

www.tourisme-en-champagne.nl

IMG_4382Zeg nu eens eerlijk, heeft u eigenlijk al ooit van The Finger Lakes gehoord? Of nog beter, wist u dat er hier al meer dan 150 jaar wijn geproduceerd wordt? Dit relatief kleine maar idyllische merengebied, dat als de vorm van een hand in het landschap werd gedrukt, ligt in de staat New York. Meer bepaald ten zuiden van het Canadese Lake Ontario en op enkele uren rijden van the big apple. Ideaal om het bruisende stadsleven even achter me te laten en de schoonheid van de natuur op te zoeken; let’s go Upstate! We zitten midden juni en de temperaturen lopen vlot voorbij de 25°C. Dit gebied kent over het algemeen een koel tot gematigd klimaat omwille van de nabijheid van de meren, maar de zomers kunnen zeer warm zijn en de winters bar koud met veel sneeuwval. New York telt in totaal 9 AVA’s (herkomstbenamingen). De Finger Lakes is hiervan de belangrijkste, gevolgd door de Hudson Valley en Long Island, ten oosten van NYC. Na Californië en Washington heeft NY state het grootste aantal hectare wijngaarden. Cayuga Lake en Seneca Lake zijn de 2 langste meren waarrond de meeste wijnproducenten zich gevestigd hebben. Met meer dan 140 zijn ze intussen, de passionele wijnbouwers van de Finger Lakes, en dit aantal blijft maar toenemen! Terecht, want hier worden lekkere, elegante wijnen geproduceerd met focus op riesling, pinot noir, chardonnay en cabernet franc, aangevuld met internationale variëteiten, Amerikaanse rassen en hybrides. Ook de productie van schuimwijn en ice wine is het vermelden waard. Het wijntoerisme draait hier tussen april en oktober op volle toeren en je kunt dan ook dagelijks zonder reservatie terecht in een van de talrijke proeflokalen. Het wijnhuis dat ik zeker niet voorbij wil rijden, is dat van Hermann J. Wiemer in Dundee. Een Duitse emigrant die de Moezel achter zich liet om the american dream na te streven. Zo kwam hij in de Finger Lakes terecht. Na een moeilijke start kon hij uiteindelijk toch een aantal hectare grond kopen en werd zijn eerste wijn eind jaren 70 op de markt gebracht. Intussen is hij een van dé referenties van dit wijngebied. Zijn wijnen vallen regelmatig in de prijzen en zijn riesling werd reeds meermaals uitgeroepen tot beste van de staat NY. Ik kan dit alleen maar beamen. In mijn glas verschijnt 4 keer een schitterende riesling afkomstig van verschillende plots. Loepzuiver, mooie fruitaroma’s en mineraliteit ten top. In een oude omgebouwde schuur, vinIMG_4347den we een state of the art wijnmakerij met oog voor detail en traditie. In 2007 ging Hermann officieel met pensioen en werd dit wijnhuis overgenomen door vriend en collega wijnmaker Fred Merwarth. Ik zet mijn wijnroute verder en ik geraak steeds meer onder de indruk van dit glooiende wijnlandschap. Ik hou regelmatig halt aan een van de vele watervallen of maak tijd om tussendoor een staatspark te bezoeken. In de Finger Lakes draait nu eenmaal alles om natuur en wijn. Mij hoor je alvast niet klagen!

 

www.wiemer.com
www.fingerlakeswinecountry.com
The Finger Lakes, NY

Een aantal jaren geleden had ik het geluk om met een kampeerwagen 4 weken door Nieuw Zeeland te trekken. Mijn reis was een aaneenschakeling van wow’s en waw’s. Ik werd niet alleen van mijn sokken geblazen door de prachtige landschappen, de appelblauwzeegroene meren en de ontelbaar vele schapen, maar ook door de heerlijke wijnen en fijne wijnhuizen die ik er leerde kennen. Huia Vineyards in Marlborough behoort tot een van die ontdekkingen. Claire en Mike Allan begonnen met dit kleine wijndomein in 1990, gevolgd door hun eerste cuvée in 1997. Huia is een bio-gecertificeerd wijnhuis dat volledig biodynamisch en natuurlijk werkt. Ze brengen een reeks wijnen uit onder het Hunky Dory label en onder de naam Huia, dat een verwijzing is naar de legendarische maar helaas uitgestorven inheemse vogelsoort.IMG_3545
Aangezien dit boetiek wijnhuis nog geen verdeler voor België heeft en het intussen zo’n 2 jaar geleden was dat ik hun gamma nog proefde, waagde ik me op ProWine aan een 2de proefronde. En ja hoor, fijn te constateren dat de kwaliteit er nog steeds is en dat mijn vakantiegevoel niet te veel gespeeld heeft tijdens die fantastische NZ-trip. Plant u vroeg of laat een bezoekje aan de Kiwi’s, vergeet dan zeker niet om een tussenstop te maken bij Claire en Mike.  You won’t regret it!

 

www.huiavineyards.com
Marlborough, New Zealand

Een tijdje geleden ging ik met WineWise op studiereis naar Portugal. Op het programma stond o.a. een bezoek aan Amorim, een van de grootste kurkproducenten van het land. Portugal staat in voor maar liefst 50% van de totale kurkproductie, gevolgd door Spanje met 30% en aangevuld door een 5-tal andere landen. Om te begrijpen hoe nu eigenlijk een natuurkurk wordt geproduceerd, beginnen we in the woods. Bij een aangenaam temperatuurtje van zo’n 43gr. werden we op exploratie gestuurd in een bos in Alentejo, waar op dat moment de kurkoogst plaats vond. Vanaf dat de eik 25 jaar oud is, kan er voor het eerst geoogst worden. Dit gebeurt met hand en bijl, een proces dat om de 9 jaar, tussen juni en augustus herhaald wordt. Petje af voor deze noeste werkers die er met z’n 2 ongeveer 5 à 10 min. over doen om de schors van 1 eik te oogsten. Een helse job, maar tevens één van de best betaalde in Portugal.  De eerste en tweede kurkoogst is niet geschikt voor de productie van kwalitatieve natuurkurk, maar zal eerder verwerkt worden in kurkvloeren of in een paar Birkenstocks. Pas vanaf de 3de oogstperiode, wanneer de eik intussen de mooie leeftijd van 43 jaar bereikt heeft, gaat Amorim over tot de productie van kwaliteitskurk bestemd voor de wijnindustrie. In principe kan een eik vanaf zijn 3de oogst nog zo’n 16 kwalitatieve oogsten opleveren, maar er kan slechts om de 9 jaar geoogst worden. Om over te gaan tot de productie van natuurkurk worden de planken eerst gedurende een 6-tal maanden gedroogd. Vervolgens worden ze gereinigd door ze te koken in een speciaal ontworpen tank. Hierdoor worden de planken tevens zachter wat de verwerking ervan vergemakkelijkt. De kurkplanken die de strenge Amorim kwaliteitscontrole hebben doorstaan, worden verwerkt tot repen en vervolgens tot natuurkurken. Deze natuurkurken worden na een laatste kwaliteitscontrole tevens getest op de aanwezigheid van de TCA-bacterie, dit is een schimmel die de wijn als het ware besmet en bijgevolg voor een zeer onaangename geur en smaak kan zorgen. In een laatste fase wordt de kurk gepolijst en opgesmukt met het logo of merk van de wijn(producent). Ready to go!

kurkproduktie

Tijdens mijn verblijf in het schilderachtige Mijas Pueblo, belandde ik op een avond in wijnbar La Bodega Del Pintor. Het was er vrij rustig, maar er hing wel een leuk sfeertje, mede door de gezellige inrichting en het jazzy deuntje op de achtergrond. Amparo, de vriendelijke eigenaar van deze wijnbar, steekt me een uitgebreide wijnkaart onder de neus en begint honderduit te vertellen over zijn selectie, bijna uitsluitend, Spaanse wijnen. In mijn glas komt Luzón Organic Monastrell van Bodegas Luzón uit Jumillia. Een plezant maar eenvoudig wijntje met ronde zachte tannines. Fijne begeleider voor de heerlijke tapas van krokante kip met een frisse salade! Vervolgens proef ik de Celeste Crianza 2011 van het gekende wijnhuis Torres. Schitterende wijn van 100% Tempranillo, ook gekend als Tinto Fino, uit Ribera del Duero. Intens robijnrode kleur, heerlijke aroma’s van rood & zwart fruit en een mooie lange finish. Ik eindig mijn wijndegustatie met een Vino de Pago uit Aragón, genaamd “a” de Aylés van het gelijknamige domein Bodega Pago Aylés. Een Vino de Pago is een wijn met een zeer nauwkeurige herkomstbenaming, geproduceerd door een Bodega die uitsluitend druiven van zijn eigen wijndomein (pago) gebruikt. Deze wijnen kunnen eveneens onder een DO of DOCa vallen, maar is niet noodzakelijk. “a” de Aylés is een fruitige blend van Merlot, Tempranillo, Garnacha en Cabernet Sauvignon en heeft een 4-tal maanden vatrijping gehad. La Bodega Del Pintor is een no-nonsense wijnbar met een mooie selectie betaalbare wijnen, heerlijke tapas en een fijne gastheer!

La Bodega Del Pintor

Adres: C/ Malaga 17,  29650 Mijas, Andalucía, España
Telefoon: +34 615 67 24 47
Website: www.facebook.com/pages/La-Bodega-Del-Pintor