wine & tourism services
Menu
menu

Majorca, het grootste eiland van de Balearen, wint steeds meer aan populariteit bij zowel de fervente als recreatieve wandeltoerist. Ook niet verwonderlijk want het eiland baadt in het groen en de vergezichten over glooiende heuvels, golvende kustlijnen, velden bedekt met wilde bloemen, zilverkleurige olijfbomen en prachtige wijngaarden, zijn werkelijk adembenemend. Ook voor de levensgenieter onder ons is het hier een waar paradijs. Ongeacht het seizoen, op Majorca kun je nog “traag reizen” en genieten van lokale gastronomie, heerlijke wijnen en prachtige natuur, zolang je maar wegblijft van het massatoerisme en op zoek gaat naar verborgen parels en bijzondere plekken.

Er worden dan ook steeds meer initiatieven ondernomen om gelijkgestemde wandelaars samen te brengen en hierin slaagt de organisatie van het Mallorca Walking Event wonderwel. Van 4 tem 7 april werd reeds voor de 4de keer op rij in het badplaatsje Peguera in Calvià een walking village neergeplant. Van hieruit vertrekken er verschillende pittoreske routes doorheen natuurgebieden en langs kustdorpjes, over afstanden van respectievelijk 12,5, 20 en 30km. Voor elk level wat wils! 4 dagen x 4 verschillende routes, dat is La Primavera. Met zo’n 800 enthousiaste deelnemers waren we, de wandelaars van deze editie, en elk jaar dikt de groep nog meer aan.

Wordt er niet gewandeld, dan zijn er nog tal van andere activiteiten en uitstappen mogelijk om de dag aangenaam te vullen. Breng eens een bezoek aan het wijngebied Benissalem of Pla i Llevant in het ongerepte binnenland en laat je verrassen door de kwaliteit van de lokale wijnen en artisanale producten. Trek naar het prachtige Serra de Tramuntana, dat in 2011 door Unesco uitgeroepen werd tot werelderfgoed en waarvan de puntige ruggenwervel van zuidwest tot noordoost doorheen het noeste landschap slingert. Liever een dagje sightseeing of cultuur opsnuiven? Dan moet je in hoofdstad Palma de Mallorca zijn, ook wel klein Barcelona genoemd en tevens de hoofdstad van de Balearen. Een namiddag relaxen aan het strand hoort er uiteraard ook bij en is een welgekomen optie na de geleverde inspanningen tijdens het wandelevent. In de walking village is er dagelijks volop ambiance, live muziek, lekkere gerechten en zomerse drankjes. Terwijl de ondergaande zon over de baai van Peguera glinstert, wordt er geklonken op weeral een bijzondere editie!

Ook zin in deze wandelvierdaagse? Kom meer te weten op www.mallorcawalkingevent.com of op www.wandel-events.com. Deze reis kwam er in samenwerking met https://www.patterson.travel/en en http://the-extra-mile.com.

Een aantal dagen geleden werd ik door Alice Bown van gelijknamig PR bureau verwelkomd op het Kasteel van Beervelde voor een fijne proeverij van nieuwe en oudere millésimes van zo’n 30 domeinen en wijnhuizen uit de Gigondas. Deze appellatie in de zuidelijke Rhône kent de laatste jaren steeds meer bijval niet alleen omwille van de mooie krachtige rode wijnen die hier geproduceerd worden van hoofdzakelijk grenache en syrah, al dan niet aangevuld met mourvèdre en andere Rhône variëteiten, maar eveneens door het interessante prijskaartje dat aan menig Gigondas flesje prijkt. Deze vaak vlezige, kruidige en zeer geconcentreerde wijnen met mooie aroma’s van rood en zwart fruit kennen bovendien een aardig bewaarpotentieel en onthullen op latere leeftijd vaak interessante animale en aardse toetsen, wat volop bevestigd werd tijdens het proeven van een aantal vintage wijnen uit 2006, afkomstig van de 5 terroirs uit Les Dentelles de Montmirail. Tijdens deze Master Class onder leiding van David Lefebvre (journalist, fotograaf en formateur in wijnbouw, landbouw en milieu) en Georges Truc (geoloog, gespecialiseerd in de Rhônevallei) werd er bovendien een interessante uiteenzetting gebracht over identiteit, karakter en mineraliteit in Gigondas wijnen. Na al dit proefwerk, tijd om het gastronomische karakter van deze Rhône wijnen te ontdekken met een aantal heerlijke fingerfoodcreaties van de Boxy broers. Een lekkere finish van een fijne Gigondas ervaring!

Experience Gigondas, 30/11/2015, Kasteel Beervelde
Organisatie: Alice Bown PR, Gent

Dat er in België wijnen geproduceerd worden, weten we al langer, maar dat onze wijnen meer en meer gewaardeerd worden door wijnliefhebbers en professionelen in binnen- en buitenland, zal voor velen nog steeds onwaarschijnlijk klinken. Vandaag de dag worden er hier bij ons schitterende wijnen geproduceerd en dit dankzij een steeds toenemende kwaliteit, het creëren van een eigen identiteit en last but not least door onze super gedreven wijnmakers die er alles aan doen om de Belgische wijnbouw op de kaart te zetten. Ter promotie van de Belgische wijn worden er heel wat initiatieven ondernomen, eentje daarvan is de verkiezing van de beste Belgische wijn, die dit jaar voor de 11de keer georganiseerd werd door de Vlaamse Vereniging van Sommeliers. Er werden in totaal maar liefst 62 verschillende wijnen geproefd waarvan er 21 bekroond werden met een gouden medaille. Alstublieft!

Mousserende wijnen
Domaine du Chant d’Eole – Blanc de Blancs Bru
Entre-Deux-Monts – Bacquaert Bru
Schorpion – Zwart Brut
Schorpion – Cuvée Houben Bru
Schorpion – Chardonnay Brut
Schorpion – Goud Brut
Vignoble des Agaisses – Ruffus Rosé
Vignoble des Agaisses – Ruffus Brut Sauvag
Vignoble des Agaisses – Ruffus Blanc de Blancs
Wijnkasteel Genoels-Elderen – Zwarte Parel Brut
Wijnkasteel Genoels-Elderen – Zilveren Parel Brut

Witte wijnen
Château Bon Baron 2013 – Pinot Gris
Kitsberg 2014 – Chardonnay
Pietershof 2014 – Chardonnay
Pietershof 2014 – Pinot Blanc
Vigna – Johanniter 2014
Waes 2014 – Waes Wit
Wijndomein Aldeneyck 2014 – Pinot Blanc

Rode wijnen
Château Bon Baron – Acolon
Château Bon Baron – La Grande Tresor
Wijndomein Aldeneyck – Pinot Noir Barrique