wine & tourism services
Menu
menu

Dat het wijntoerisme op Cyprus de laatste 10 jaar enorm is toegenomen, is o.a het resultaat van de groei in fijne boetiek wijnhuizen en de promotie van de zorgvuldig uitgestippelde wijnroutes, ten noorden van Limassol en Pafos. De routes zijn goed bewegwijzerd en voeren je langs de meest idyllische plaatsen, panoramische vergezichten en tal van tavernes waar de lokale keuken triomfeert. Op wijnontdekking in het land van Aphrodite!

In Cyprus wordt er al meer dan 6000 jaar wijn geproduceerd. De geschiedenis vertelt ons dat het de Egyptenaren en Feniciërs waren die wijn op Cyprus hebben geïntroduceerd, maar de Grieken hebben voor de ontwikkeling ervan gezorgd. Nama was de eerste zoete wijn van het eiland en gaat intussen als Commandaria door het leven. Deze lokale dessertwijn was ooit een gigantisch export succes in heel Europa en is nog steeds een beetje de trots van menig Cyprioot. Het eiland heeft nooit te maken gehad met Phylloxera, een druifluis die rond de 19de eeuw bijna alle wijngaarden in Europa heeft aangetast of uitgeroeid. Hierdoor zijn vele druivenplanten oud en staan ze nog op hun originele wortelstokken. Meer dan 80% van de druiven wordt hier in gobelet gesnoeid, waardoor de permanente takken en vertakkingen in de vorm van een kleine bol of beker groeien, laag bij de grond.

Het klimaat op Cyprus is heet en droog, de meeste wijngaarden liggen dan ook op hoogte tot wel 1400 m. waardoor ze aan de grootste hitte kunnen ontsnappen. Er worden zowel nobele variëteiten als autochtone druivenrassen geteeld. Xynisteri is een voorbeeld van zo’n lokale druif, die mooie minerale wijnen kan opleveren.

De stijl varieert van droog, fris en fruitig, tot vatgerijpt en zoet. Een paar lekkere exemplaren heb ik onder meer geproefd van wijnmakerij Vasilikon en Tsappias. Ook morokonella, spourtiko en promara zijn autochtone druivenrassen met verrassend (positief) resultaat. In het rood wordt er o.a. gefocust op mavro, ofthalmo, yiannoudi en maratheftiko. Dit laatste druivenras is intens rood van kleur, geeft krachtige tannines en een mooie aciditeit. Vaak wordt hij geassembleerd met andere druivenrassen om meer body en kleur te geven. Ik was bijzonder onder de indruk van de wijnen van Vlassides, Vasa Argyrides en Vouni Panayia. Boetiek wijnhuis Ekfraseis Vassiliades is eveneens het vermelden waard, hun cabernet franc Ónap, is ronduit verbluffend! Ook rosé wijnen wordt hier rijkelijk geschonken, vaak diep van kleur, vol, intens en vlezig. Zeer lekker bij mezedes, lokale lekkernijen in de vorm van hapjes en een culinaire must als je het eiland bezoekt!

Reis je naar Cyprus en je wil een van de 60 wijnhuizen van het land bezoeken, dan is er een handige gids die je kunt downloaden op de site van de toeristische dienst. De 7 wijnroutes staan er zorgvuldig in beschreven, evenals fijne culinaire hotspots en must sees. Yamas!

Wijnroutes van Cyprus op www.visitcyprus.com
Deze reis kwam er in samenwerking met Eliza was Here