handpicked wine services
Menu
menu

IMG_4382Zeg nu eens eerlijk, heeft u eigenlijk al ooit van The Finger Lakes gehoord? Of nog beter, wist u dat er hier al meer dan 150 jaar wijn geproduceerd wordt? Dit relatief kleine maar idyllische merengebied, dat als de vorm van een hand in het landschap werd gedrukt, ligt in de staat New York. Meer bepaald ten zuiden van het Canadese Lake Ontario en op enkele uren rijden van the big apple. Ideaal om het bruisende stadsleven even achter me te laten en de schoonheid van de natuur op te zoeken; let’s go Upstate! We zitten midden juni en de temperaturen lopen vlot voorbij de 25°C. Dit gebied kent over het algemeen een koel tot gematigd klimaat omwille van de nabijheid van de meren, maar de zomers kunnen zeer warm zijn en de winters bar koud met veel sneeuwval. New York telt in totaal 9 AVA’s (herkomstbenamingen). De Finger Lakes is hiervan de belangrijkste, gevolgd door de Hudson Valley en Long Island, ten oosten van NYC. Na Californië en Washington heeft NY state het grootste aantal hectare wijngaarden. Cayuga Lake en Seneca Lake zijn de 2 langste meren waarrond de meeste wijnproducenten zich gevestigd hebben. Met meer dan 140 zijn ze intussen, de passionele wijnbouwers van de Finger Lakes, en dit aantal blijft maar toenemen! Terecht, want hier worden lekkere, elegante wijnen geproduceerd met focus op riesling, pinot noir, chardonnay en cabernet franc, aangevuld met internationale variëteiten, Amerikaanse rassen en hybrides. Ook de productie van schuimwijn en ice wine is het vermelden waard. Het wijntoerisme draait hier tussen april en oktober op volle toeren en je kunt dan ook dagelijks zonder reservatie terecht in een van de talrijke proeflokalen. Het wijnhuis dat ik zeker niet voorbij wil rijden, is dat van Hermann J. Wiemer in Dundee. Een Duitse emigrant die de Moezel achter zich liet om the american dream na te streven. Zo kwam hij in de Finger Lakes terecht. Na een moeilijke start kon hij uiteindelijk toch een aantal hectare grond kopen en werd zijn eerste wijn eind jaren 70 op de markt gebracht. Intussen is hij een van dé referenties van dit wijngebied. Zijn wijnen vallen regelmatig in de prijzen en zijn riesling werd reeds meermaals uitgeroepen tot beste van de staat NY. Ik kan dit alleen maar beamen. In mijn glas verschijnt 4 keer een schitterende riesling afkomstig van verschillende plots. Loepzuiver, mooie fruitaroma’s en mineraliteit ten top. In een oude omgebouwde schuur, vinIMG_4347den we een state of the art wijnmakerij met oog voor detail en traditie. In 2007 ging Hermann officieel met pensioen en werd dit wijnhuis overgenomen door vriend en collega wijnmaker Fred Merwarth. Ik zet mijn wijnroute verder en ik geraak steeds meer onder de indruk van dit glooiende wijnlandschap. Ik hou regelmatig halt aan een van de vele watervallen of maak tijd om tussendoor een staatspark te bezoeken. In de Finger Lakes draait nu eenmaal alles om natuur en wijn. Mij hoor je alvast niet klagen!

 

www.wiemer.com
www.fingerlakeswinecountry.com
The Finger Lakes, NY

Een aantal jaren geleden had ik het geluk om met een kampeerwagen 4 weken door Nieuw Zeeland te trekken. Mijn reis was een aaneenschakeling van wow’s en waw’s. Ik werd niet alleen van mijn sokken geblazen door de prachtige landschappen, de appelblauwzeegroene meren en de ontelbaar vele schapen, maar ook door de heerlijke wijnen en fijne wijnhuizen die ik er leerde kennen. Huia Vineyards in Marlborough behoort tot een van die ontdekkingen. Claire en Mike Allan begonnen met dit kleine wijndomein in 1990, gevolgd door hun eerste cuvée in 1997. Huia is een bio-gecertificeerd wijnhuis dat volledig biodynamisch en natuurlijk werkt. Ze brengen een reeks wijnen uit onder het Hunky Dory label en onder de naam Huia, dat een verwijzing is naar de legendarische maar helaas uitgestorven inheemse vogelsoort.IMG_3545
Aangezien dit boetiek wijnhuis nog geen verdeler voor België heeft en het intussen zo’n 2 jaar geleden was dat ik hun gamma nog proefde, waagde ik me op ProWine aan een 2de proefronde. En ja hoor, fijn te constateren dat de kwaliteit er nog steeds is en dat mijn vakantiegevoel niet te veel gespeeld heeft tijdens die fantastische NZ-trip. Plant u vroeg of laat een bezoekje aan de Kiwi’s, vergeet dan zeker niet om een tussenstop te maken bij Claire en Mike.  You want regret it!

www.huiavineyards.com
Marlborough, New Zealand

testalongaIk heb de laatste tijd best al wat natuurlijke wijnen geproefd, maar deze Bandito is ronduit verbluffend te noemen. Testalonga is een eigen project van Craig Hawkins, voormalig wijnmaker bij Lammershoek in Swartland, Z-Afrika en hij houdt er wel van om een beetje te experimenteren met zijn wijnen. Deze bandiet uit het jaar 2014, gemaakt van 100% Chenin Blanc, onderging een lange maceratie en een spontane gisting op schil in oude Franse vaten. De natuurlijke antioxidanten in de schil beschermen de wijn waardoor toevoeging van additieven overbodig is. De wijn blijft 4 weken op vat om vervolgens geperst en gestopt te worden, waarbij 1 op 3 flessen voorzien wordt van een druifje. Resultaat: een diepe, bijna oranjegele kleur, met heerlijke aroma’s van mandarijn, peer en appelcompote en met een mooie lange afdronk. Een crimineel lekkere wijn, voor de liefhebbers van natuurlijke en ongewone exemplaartjes. Aan zijn uitlevering hangt een beloning van maar liefst 14 Francs vast. I bet you know what to do 😉 Salud!

Wijn: Testalonga El Bandito 2014
Regio: Swartland, Z-Afrika
Richtprijs: € 25
Website: Arnim Wines